Festiwal Produktu Lokalnego – 29 Jarmark Hetmański

29 Jarmarkowi Hetmańskiemu towarzyszy jak co roku Festiwal Produktu Lokalnego odbywający się w pierwszym dniu Jarmarku. W czasie Festiwalu odbył się konkurs na potrawę  regionalną,.

Protokół

z posiedzenia Jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

W dniu 03 czerwca 2023 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2023”, organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury.

Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Joanna Liberadzka-Duras – Wiceprezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”;
Dominika Witkowska – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Zamojska”
Wojciech Sternik – restaurator, hotelarz właściciel hotelu Arte i restauracji Arte del Gusto

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła ich łącznie 18 (wyrobów gastronomicznych, ciast/deserów i nalewek/napojów).

Po głosowaniu komisja zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby regionalne”
3. miejsce: miód fasolowy – gospodarstwo pasieczne „Dary Pszczół” w Dyniskach
2. miejsce: piróg biłgorajsk – KGW w Chomęciskach Dużych
1. miejsce: Chaczapuri ze szpinakiem, pokrzywą i kolendrą – Restauracja Muzealna Ormiańskie Piwnice
W kategorii „Wypieki”
3. miejsce: bułeczki drożdżowe z kruszonką – KGW Chomęciska Duże
2. miejsce: ciasto marchewkowe – Zagroda „Roztocze” w Obszy
1. miejsce: ciasto hucułka – Bistro Figa z Makiem
W kategorii „Nalewki”
3. miejsce: nalewka z Mirabelki – Andrzej Kudlicki
2. miejsce: nalewka z czeremchy – Andrzej Kudlicki
1. miejsce: nalewka z lawendy – KGW w Chomęciskach Dużych

Wyróżniono: Zupę pokrzywową – Restauracji Muzealnej Ormiańskie Piwnice Żeberka duszone w glazurze miodowo-musztardowej – Restauracji Padwa Nalewkę rosolis różany – Andrzej Kudlicki

Advertisements

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *