Konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” -rozstrzygnięty

19 września podczas 26. Jarmarku Hetmańskiego odbył się Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”, którego celem było przede wszystkim promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza. Tegoroczna edycja była rekordowa pod względem ilości zgłoszeń.

Poniżej przedstawiamy protokół z werdyktu Jury.

Protokół z posiedzenia Jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

W dniu 19 września 2020 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2020”, organizowanego przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.
Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze” Sylwester Kruk – restaurator, właściciel Restauracji Skarbiec Wina w Zamościu, oraz Karczma Zamojszczyzna w Sitańcu Wolica
Marek Gajewski – Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość Victor Gora – znawca smaku z Francji
Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym.
Oceniła łącznie 53 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek) i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:

W kategorii „Wyroby gastronomiczne”

  • 1.miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
  • 2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
  • 3. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku

W kategorii „Wypieki”

  • 1.miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
  • 2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie
  • 3.miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku

W kategorii „Nalewki”

  • 1.miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
  • 2.miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk – Zamość
  • 3.miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk – Zamość

Relacja fotograficzna Mirosław Chmiel.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *