Konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” -rozstrzygnięty

19 września podczas 26. Jarmarku Hetmańskiego odbył się Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”, którego celem było przede wszystkim promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza. Tegoroczna edycja była rekordowa pod względem ilości zgłoszeń.

Poniżej przedstawiamy protokół z werdyktu Jury.

Protokół z posiedzenia Jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

W dniu 19 września 2020 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2020”, organizowanego przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.
Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze” Sylwester Kruk – restaurator, właściciel Restauracji Skarbiec Wina w Zamościu, oraz Karczma Zamojszczyzna w Sitańcu Wolica
Marek Gajewski – Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość Victor Gora – znawca smaku z Francji
Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym.
Oceniła łącznie 53 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek) i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:

W kategorii „Wyroby gastronomiczne”

  • 1.miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
  • 2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
  • 3. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku

W kategorii „Wypieki”

  • 1.miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
  • 2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie
  • 3.miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku

W kategorii „Nalewki”

  • 1.miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze – Budy
  • 2.miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk – Zamość
  • 3.miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk – Zamość

Relacja fotograficzna Mirosław Chmiel.

Advertisements
aktualności Zamość akcje charytatywne Zamość architektura Zamość atrakcje turystyczne Zamość baseny Zamość biegi uliczne Zamość biblioteki Zamość biznes Zamość dziedzictwo kulturowe Zamość eventy Zamość festiwale Zamość fitness Zamość galeria sztuki Zamość historia Zamość hotele Zamość imprezy kulturalne Zamość inicjatywy społeczne Zamość informacje Zamość inwestycje Zamość kino w Zamościu kluby muzyczne Zamość kluby sportowe Zamość koncerty muzyczne Zamość koncerty Zamość konferencje biznesowe Zamość kursy i szkolenia Zamość kawiarnie Zamość kulturalne Zamość lokalne firmy Zamość lokalne wiadomości Zamość maratony Zamość muzea Zamość muzeum Zamość noclegi Zamość oferty pracy Zamość organizacje pozarządowe Zamość parki Zamość pomoc społeczna Zamość portal informacyjny Zamość przedsiębiorstwa Zamość praca Zamość przewodnik po Zamościu projekcje filmowe Zamość rekonstrukcje historyczne Zamość restauracje Zamość rynek pracy Zamość siłownie Zamość spacery po Zamościu spektakle teatralne Zamość spotkania autorskie Zamość spotkania mieszkańców Zamość szkoły Zamość szlaki turystyczne Zamość targi biznesowe Zamość teatr w Zamościu turnieje sportowe Zamość uniwersytety Zamość wydarzenia edukacyjne Zamość wydarzenia historyczne Zamość wydarzenia kulturalne Zamość wydarzenia społeczne Zamość wydarzenia w Zamościu wiadomości z Zamościa wolontariat Zamość wykłady Zamość warsztaty artystyczne Zamość warsztaty Zamość wyścigi rowerowe Zamość wystawy artystyczne Zamość wystawy Zamość zabytki Zamościa zabytki Zamość zawody sportowe Zamość zamojska społeczność życie w Zamościu zwiedzanie Zamość Akademia Zamość radio zamość imprezy zamość

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *