XXI Jarmark Hetmański Festiwal Produktu Lokalnego „Smaki Zamościa i Roztocza”

6 – 7 czerwca 2015r. w Zamościu na Rynku Wielkim, Solnym i Wodnym odbywał się
XXI JARMARK HETMAŃSKI FESTIWAL PRODUKTU LOKALNEGO „SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA”

    • Festiwal Produktu Lokalnego – prezentacja potraw Konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza” /6.06 godz. 13.00 – 14.00/
    • Targi Sztuki Ludowej, Targi Kolekcjonerskie, pokazy ginących zawodów, kiermasz rzemiosła artystycznego, promocja firm i instytucji
    • Strefa Aktywności – promocja organizatorów aktywnej turystyki
    • Mennica Muzealna – pokaz bicia monet
    • Wesołe Miasteczko

Zamość gościł ok. 150 wystawców z Polski, Litwy i Ukrainy. Można było kupić wiele ciekawych rzeczy, potargować się, podpatrzeć jak pracowali kiedyś bednarze, kowale, jak powstawały misterne koronki, zapoznać się z ofertą miejscowych przedsiębiorców, organizacji pozarządowych czy placówek oświatowych.

Na scenie mogliśmy zobaczyć widowisko obrzędowe „Dawne Jarmarki i sprzedaż krowy” w wykonaniu Zespołu Piganeczki z Pigan, gm. Sieniawa,  Kapelę Rzemyki z Józefowa, Zespół Pieśni i Tańca „Zamojszczyzna” z Zamojskiego Domu Kultury, zespół couontry KONWÓJ o 21.00 Fireshow – Teatru Ognia Utopia

Komisja Konkursowa w składzie
1. Barbara Fatyga 2. Andrzej Baczkowski 3. Małgorzata Ławecka 4. Janusz Nowosad 5. Agnieszka Rusin 6. Jacek Bełz po burzliwych obradach, ale jednogłośnie postanowiła wyróżnić:w kategorii:

Wyroby gastronomiczne
III miejsce – Kurczak po Roztoczańsku dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
II miejsce – Zupa Rybna „Ucha” dla Pierogarni Zamojskiej
I miejsce – Kapuśniak Wiosenny dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

W kategorii wypieki :
III Miejsce Piernik z opalanego cukru dla Koła Gospodyń Wiejskich w Zadnodze
II miejsce Chleb na serwatce w 3 odmianach dla Macieja Nizioła – studenta Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Zamościu
I miejsce – Zamojskie pierniki – dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

W kategorii nalewki :
III miejsce – „Zbożówka” – dla Koła Gospodyń Wiejskich w Zadnodze
II miejsce – Nalewka „Sosnowy Las” dla Pierogarni Zamojskiej
I miejsce – Nalewka Smorodinówka dla Norberta Kowalczuka – studenta Wyższej Szkoły Zawodowej w Zamościu.

Wszystkim uczestnikom bardzo serdecznie gratulujemy

XXI JARMARK HETMAŃSKI FESTIWAL PRODUKTU LOKALNEGO „SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA” odbywał się pod patronatem Andrzeja Wnuka Prezydenta Miasta Zamość

Fotorelacja Janek CiosXXI Jarmark Hetmański Festiwal Produktu Lokalnego „Smaki Zamościa i Roztocza”

Fotorelacja: Mirosław ChmielXXI Jarmark Hetmański Festiwal Produktu Lokalnego „Smaki Zamościa i Roztocza”

Jarmark dz.2XXI Jarmark Hetmański Festiwal Produktu Lokalnego „Smaki Zamościa i Roztocza”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *