III edycja Festiwalu Polskiej Żywności – ZAPROSZENIE, PROGRAM

Dzisiaj o godz.11.00 odbyła się konferencja prasowa ,na której poseł Jarosław Sachajko – Kukiz 15 zaprasza w imieniu Stowarzyszenia Rolników i Konsumentów – Kukiz’15 wszystkich na III Festiwal Polskiej Żywności wolnej od GMO. Bezpośrednio od Rolnika, który odbędzie się 4 maja na Rynku Wielkim w Zamościu.

Głównym celem Festiwalu jest promocja zdrowej, nieprzetworzonej żywności wyprodukowanej przez lokalnych producentów. Festiwal ma charakter społeczno-kulturalny, a jego istotnym założeniem jest promocja zdrowego stylu życia, krzewienie właściwych postaw oraz nawyków żywieniowych wśród społeczności regionu.

III edycja Festiwalu Polskiej Żywności – ZAPROSZENIE

Konferencja prasowa zaproszenie na trzecią edycję festiwalu zdrowej żywności w Zamościu.

Opublikowany przez Życie Zamościa 17 kwietnia 2018

 

PROGRAM

10.00 Rozpoczęcie festiwalu
PANELE DYSKUSYJNE
11.00 Rola gospodarstw rodzinnych w polskim rolnictwie
12.30 Konopie- niedocenione możliwości
14.00 Pomóżmy pszczołom- pszczoły pomogą nam
15.30 Uprawa i żywność genetycznie modyfikowana
WYSTĘPY ZESPOŁÓW
10.30 Vocantes
13.30 Złoty Tabor
15.00 Kapela Siennica
16.30 Koncert MUS
18.00 Koncert Rdza

12.00 ,,PSZCZELI KONKURS ‚ DLA DZIECI  Z NAGRODAMI
Uczestnicy dyskusji :
1.  Iwona Zając -Siedlisko Boguszka. Niewielkie siedlisko położone w centrum Roztocza Środkowego. Od 11 lat Pani Iwona stara się prowadzić ogród naturalny bez użycia chemii. W roku 2017 podjęła kroki mające na celu przejście na wyższy poziom czyli permakulturę. Bardzo ważna jest tu idea samowystarczalności i suwerenności żywnościowej. Pani Iwona chce pokazać, że mikro gospodarstwa mają szansę istnienia  i mogą dobrze prosperować. Siedlisko dysponuje niewielkim sadem, który  właściciele chcą przekształcić na food forest oraz dużą szklarnią, w której uprawiane są warzywa. Oprócz tego jest sporo ziół. Wciąż jest dużo celów do zrealizowania i mnóstwo pracy. Pani Iwona ukończyła kurs zielarz-fitoterapeuta organizowany przez  PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie. Zbiera zioła ze stanu dzikiego i przetwarza je na własne potrzeby. Propaguje dzikie rośliny jadalne i zioła.  W wolnym czasie zajmuje się również garncarstwem i rękodziełem artystycznym.
2. Bożena Stępień- zastępca dyrektora Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, nauczyciel w Technikum Pszczelarskim.
3. Dr Marek Chmielewski- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, współpracuje z MRiRW w komisji ds. pszczół, przedstawiciel Polski w COPA COGECA w Brukseli do spraw pszczelarstwa.
4. Katarzyna Dytrych- przyrodniczka i ekspert programu "Z Kujawskim pomagamy pszczołom” .
5. Piotr Puchalski BIOFOOD Roztocze – prezes grupy producenckiej BIO-FOOD ROZTOCZE SP. Z O.O. Członek POLSKIEJ IZBY TECHNOLOGII I WYROBÓW NATURALNYCH, samorząd gospodarczy na rzecz biologizacji i zrównoważonego rozwoju.
6. Prof. dr hab. Ewa Solarska- Pracownia Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego,
7. Monika Podsiadła- animator permakultury i dyplomowany pedagog. Zamiłowana ogrodniczka dysponująca szeroką wiedzą z zakresu permakulturowych upraw i sadownictwa. Od ponad 15 lat prowadzi swój ogród permakultury, pomagała zakładać wiele takich ogrodów na terenie kraju. Prowadzi warsztaty permakultury, kursy edukacyjne w szkołach różnych
stopni na temat ekologii, biologicznych upraw roślin i kompostowania.
8. Beata Wojtkowska – Absolwentka architektury wnętrz ASP w Krakowie i projektowania architektonicznego G.R.Rietveld Academy w Amsterdamie, członek holenderskiego Stowarzyszenia Integralnej Biologicznej Architektury VIBA. Od kilku lat prowadzi w Krakowie Fundację Królewski Szlak zajmującą się promocją innowacyjnych metod budowlanych oraz wdrażaniem zasad zrównoważonego rozwoju w budownictwie. Specjalizuje się w projektowaniu autonomicznych i energooszczędnych budynków z naturalnych materiałów, uwzględniających zasady Geometrii Fraktalnej i feng shui .
9. Mgr inż. Przemysław Brzyski – pracownik Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej. Prowadzi zajęcia z Ekologicznych Materiałów Budowlanych, Budownictwa Ogólnego i Energooszczędnego. Zajmuję się pracami badawczymi nad wykorzystaniem konopi w budownictwie.
10. Jacek Kościółek –  członek Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO; przedstawiciel Sądeckiej Kooperatywy Spożywczej,
11. Zbigniew Chajęcki -Licencjonowany Doradca ProBiotechnologii. Założyciel Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych. Rolnik z okolic Warki, który od 2010 roku stosuje pożyteczne mikroorganizmy w swoich sadach. Na 12 ha uprawia jabłonie, grusze, czereśnie, śliwy i brzoskwinie. Członek Kooperatywy Spożywczej „Dobrze”.
12. Marlena Sadowska – Warszawska Kooperatywa Spożywcza. Gospodarstwo Pni Marleny przechodzi właśnie weryfikację pod kątem spełniania wymogów jako gospodarstwo ekologiczne (obecnie jest zarejestrowane jako „wolny wybieg”). Kury są karmione ekologiczną pszenicą i warzywami, np. kapustą czy jarmużem, a także tym, co same sobie znajdą w ziemi. Obecnie w gospodarstwie jest około 150 zielononóżek i 250 zwykłych niosek.
13. Jadwiga Łopata – uhonorowana, jako pierwsza osoba z Polski, Nagrodą Goldmanów, czyli tzw. ekologicznym Noblem.  Założycielka Europejskiego Centrum Ekologicznego Rolnictwa i Turystyki w Polsce oraz Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC), której siedziba EKOCENTRUM znajduje się w Stryszowie koło Wadowic. Miejsce jest nastawione na samowystarczalność żywnościową i energetyczną. Bazuje na trzech mocnych filarach: bioróżnorodność, samowystarczalność i łączenie tradycji z nowoczesnością. EKOCENTRUM ICPPC zostało
uhonorowane nagrodą Energy Globe National Award  jako jeden z najlepszych projektów ekologicznych na świecie oraz wyróżnienie w kategorii eko-projekt w konkursie „Eko-Liderzy 20 lecia”. Jadwiga Łopata doprowadziła również do powstania sieci polskich gospodarstw ekologicznych, które oferują spędzenie wolnego czasu na swoim terenie oraz poszerzanie wiedzy na temat korzyści z eko-rolnictwa.
14. Dr inż. Roman Andrzej Śniady- Niezależny ekspert w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Naukowiec, wykładowca, szkoleniowiec, doradca, biegły, pierwszy dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, założyciel wielu stowarzyszeń pozarządowych i fundacji, były członek Regionalnej Rady Ochrony Przyrody. Członek koalicji ,,POLSKA WOLNA OD GMO’
15. Justyna Pargiela – Ziołoznawca i towaroznawca ziół, kosmetyków i żywności funkcjonalnej. Słuchaczka kursu Zielarz – Fitoterapeuta w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach, córka leśnika wychowana w lesie, wegetarianka od 18 roku życia. Propagatorka jedzenia dzikich roślin jadalnych, fascynatka octowania i kiszenia stokrotek. Prowadzi profil DziczeJemy. Justyna: ,,Z założenia DziczeJemy to przeciwieństwo ruchów "cywilizujących" nasze społeczeństwo, które w rezultacie nas odczłowieczają, odciągają od natury, korzeni, przeszłości i historii. I od ZDROWIA. Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku. Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły. Rośliny rosnące w dziczy łąk i lasów mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tę siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać’

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *