Od marzeń po wspólne działanie – Winnice Roztocza
Mała Toskania- Winnice Roztocza w Skarbcu Wina
Dlaczego na Roztoczu mieszkają dobrzy ludzie, a każdy turysta czuje się tu jak w niebie? Odpowiedź zdaje się sprowadzać do słów Georga Bidwella, które przyświecają misji Fundacji Winiarnie Zamojskie-
“Wino oczyszcza krew, dobra krew sprowadza dobry humor, dobry humor wywołuje poczciwe myśli, poczciwe myśli powodują zacne uczynki, a zacne uczynki prowadzą człowieka do nieba. Ergo: dobre wino prowadzi człowieka do nieba.”
Kontynuując “podróż” szlakiem lokalnych winnic Fundacja Winnice Zamojskie oraz restauracja Skarbiec Wina zaprosili (31 stycznia) na prezentację win powstałych na Roztoczu.
Na spotkaniu zaprezentowano Winnicę Lipowiec oraz Winnicę Wzgórza Roztocza,, V-ce prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie wspierająca lokalnych winiarzy i sadowników przekonywał do szlachetnych odmian, zaskakujących świeżością polskich win owocowych.
Na Roztoczu już od średniowiecza zakładano winnice i rozwijano winiarstwo. Współczesny Roztoczański Szlak Winnic zrzesza kilkanaście winnic na trasie 200 km . O tych własnie faktach opowiadali goście specjalni wieczoru degustacji dr Agnieszka Szykuła-Żygawska oraz Jakub Żygawski, którzy przybliżyli winiarskie tradycje naszego regionu.
Degustację wzbogaciły potrawy kuchni polskiej przygotowane przez Szefa Kuchni Restauracji Skarbiec Wina- Tomasza Sałamachę.
Restauracja Skarbiec Wina
ul. Staszica 27, 22-400 Zamość
tel. 84 530 33 64
Agnieszka Szykuła-Żygawska
Absolwentka Liceum Plastycznego w Zamościu, Edukacji artystycznej w zakresie sztuk plastycznych w Instytucie Sztuki UMCS oraz Historii Sztuki w KUL. Doktor nauk humanistycznych w dziedzinie historii sztuki. Stypendystka Prezydenta miasta Zamość w 2012 roku. Przez ostatnich 11 lat redaktor „Zamojskiego Kwartalnika Kulturalnego”. Autorka i współautorka książek oraz artykułów dotyczących sztuki i kultury materialnej XVIII i XIX wieku. Publikuje w czasopismach naukowych, popularnonaukowych, regionalnych oraz zagranicznych. W wolnych chwilach pisze ikony. Temat winnic na Roztoczu jest efektem zainteresowań wynikłych podczas rodzinnych wędrówek po tej urokliwej krainie.
Jakub Żygawski (ur. 1980 r.)
Kartograf, dyrektor Archiwum Państwowego w Zamościu. Absolwent II LO im. Marii Konopnickiej w Zamościu. Ukończył Wydziału Nauk o Ziemi UMCS w Lublinie w specjalności kartografia, doktorant na Wydziale Inżynierii Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (obrona pracy dr – luty 2020). Autor 32 opracowań kartograficznych, autor/współautor 21 artykułów i 3 książek (w tym jednej monografii), przewodniczący kolegium redakcyjnego „Archiwariusza Zamojskiego”. Przedmiotem jego zainteresowań badawczych są: kartografia, fotogrametria i teledetekcja, urbanistyka, architektura, gospodarka przestrzenna, transport i komunikacja oraz historia Zamościa i Zamojszczyzny.
Winnica Lipowiec
Niewielka, bo tylko nieco ponad 0.5 ha, winnica powstała jako cenne uzupełnienie oferty agroturystycznej istnieje od 2008 roku. Już ten fakt wyróżnia ją od konkurencyjnych miejsc o tym charakterze.
Zasadzono 60 sztuk winorośli na zboczu pomiędzy domem Polana a Skarpa. Jednak pierwsze wino wytrawne z odmiany Dornfelder sprawiło, że uprawa jak i produkcja wina stała się prawdziwą pasją.
Obecnie winnica liczya 600 sztuk winnych krzewów a uprawiane odmiany to Riesling, Solaris (wina białe), Cabernet Cantor, Dornfelder, Acolon (wina czerwone).
Winnica Wzgórza Roztocza
Winnica Wzgórza Roztocza powstała w roku 2017 w miejscowości Latyczyn gmina Radecznica.
Uprawia dwie odmiany winogron-Solaris, z ktorego powstaje wino białe wytrawne i półwytrawne. Drugą odmianą jest Regent z którego powstaje wino czerwone wytrawne oraz Regent rosse różowe wytrawne.
Jest to niewielka winnica o powierzchni 30 arów, usytuowana na stoku południowo – wschodnim.
Na degustacji przedstawiono wino Solaris półwytrawne i Regent rosse wytrawne.
Nr winnicy nadany przez KOWR 127/E/PPW/2019
WINA DEGUSTACJI :
Winnica Lipowiec
1.Solaris 2019 – Białe wino półwytrawne wytwarzane z odmiany Solaris, świeże, aromatyczne o nutach jabłka, gruszki, moreli. Kwasowość wina doskonale zbalansowana pozostałością cukru resztkowego. Powolna
fermentacja w niskiej temperaturze w zbiorniku ze stali nierdzewnej .
Alc 14%, kwasowość 7,5g, 10g cukru resztkowego.
2.Acolon 2018 – Czerwone wino wytrawne z odmiany Acolon. Lekkie o ciemno rubinowej barwie. Aromat leśnych jagód, wiśni, wędzonej śliwki. Alc 12,6, kwasowość 7,1g
3.Solaris Pet-Nat – Białe wino musujące, wyprodukowane tradycyjną
metodą. Wino zostało zabutelkowane przed końcem fermentacji co pozwoliło na uzyskanie w butelce w naturalny sposób CO2. Aromaty dojrzałych cytrusów, miodu i jabłek.
Winnica Wzgórza Roztocza
1. Solaris półwytrawne
2. Regent rosse wytrawne
Winiarnia Zamojska
1. WIŚNIA
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie. Wyczuwalne soczyste wiśnie, które komponują się z pestkową nutą, tworząc jedną, spójną, aromatyczną całość. Charakteryzuje się delikatną słodyczą.
Zawiera składniki bardzo pożądane dla naszego organizmu, takie jak kwasy organiczne, garbniki i witaminy (C, PP, B). Niewielkie ilości dobrze wpływają na choroby układu krążenia oraz serca i nerek.
Kolor : czerwone
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: 10-13°C
Pasuje do sałatek z łososiem, pieczonych mięs, domowych ciast i lodów
2. ROSE
Kupaż wina z gruszki z 10% dodatkiem czarnej porzeczki. Wino z porzeczki daje niesamowicie intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak swoją łagodnością, świeżością i delikatną słodyczą. Wyczuwalne: świeże aromaty czarnej porzeczki i zachwycający słodki aromat gruszek.
Klasyczny, dobrze zbalansowany róż, z kwiatowym i orzeźwiającym finałem. Pasuje do sałat, przystawek, ryb, ale jest na tyle owocowe, że można je smakować solo.
Subtelne, bardzo eleganckie wino na najlepsze momenty lata.
Kolor : różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8°C
Pasuje do ryb, przystawek, lekkich makaronów, delikatnych pasztetów drobiowych i deserów
3. CZARNA PORZECZKA
Niesamowicie intensywne czerwone wino o głębokiej barwie. Czas będzie mu sprzyjał. Wyczuwalne soczyste, dojrzałe i aromatyczne czarne porzeczki, które komponują się w dobrze zbalansowaną całość.
Zawiera składniki pożądane dla naszego organizmu. Porzeczki mają duże znaczenie dietetyczne, są doskonałym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, i C, zawierają kwasy organiczne, garbniki, błonnik, związki żelaza, wapnia i mikroelementy, a także antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wnikającymi do naszych organizmów.
Kolor : czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: 13-16°C
Pasuje do dziczyzny, pieczeni z lżejszymi sosami, gulaszów i deserów czekoladowych
4. LODOWE
Wina lodowe to winiarskie rarytasy północy.
Gdy temperatura spada do -5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne, aromaty ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję. To dlatego na 1 litr wina lodowego potrzeba min. 5,5 kg jabłek. Uzyskaną esencję poddajemy fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C, w maksymalnie spowolnionej fermentacji wyspecjalizowane szczepy drożdży przetwarzają cukry własne w alkohol. Wymrożony moszcz ulega przemianie w ekstraktywne wino lodowe. W efekcie powstaje wino o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych.
Kolor : białe
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8°C
Doskonale smakuje solo lub w towarzystwie: serów, orzechów, suszonych i świeżych owoców, deserów.
5. GRUSZKA
Wino z dojrzałych, aromatycznych, polskich gruszek. Lekkie, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Smak jest delikatny i świeży, przyjemnie podbity słodkością.
Właściwości i wartości gruszki są doceniane od wieków. Owoce gruszki, jako jedne z nielicznych, zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają także bor, który wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia możliwości koncentracji. Ponadto gruszki zapobiegają rozwojowi nadciśnienia.
Kolor : białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8°C
Pasuje do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów
6. CUVÉE WHITE Winnica Zamojska
Bardzo ciekawa propozycja białego blendu zrobiona z dużym wyczuciem i kulturą winiarską. Jest gładkie, zbalansowane i bardzo konsekwentnie się rozwijające. Ciekawe aromaty idące w kierunku papierówki, mirabelki i lekkich cytrusów.
KOLOR : białe
KRAJ : Polska
APELACJA : woj. Lubelskie
SZCZEPY : blend szczepów białych
AROMATY : papierówki, mirabelki, owoce cytrusowe
WYTRAWNOŚĆ : 3