Pożar Karczmy Malinowa Spiżarnia

Dzisiaj o godz. 2:15 zamojscy strażacy zostali poinformowani o pożarze budynku restauracji usytuowanej w miejscowości Wielącza gm. Szczebrzeszyn. Z uwagi na drewnianą konstrukcję budynku już w pierwszej fazie działań zaangażowano 12 zastępów PSP i OSP.

Po przybyciu na miejsce zdarzenia zastępu z OSP Wielącza (znajdującej się na sąsiedniej posesji) strażacy stwierdzili, że sala restauracyjna w całości była objętą pożarem. Ogień wydobywał się przez częściowo zawalony dach o konstrukcji drewnianej kryty gontem oraz otwory okienne.
Strażacy podjęli działania gaśnicze – jednocześnie ustalili, że wewnątrz nikt nie przebywa. Pożarem nie była objęta murowana część kuchenno-socjalna znajdująca się w odrębnej strefie pożarowej. Zagrożony był stacjonarny zbiornik na gaz propan-butan usytuowany ok. 10 m od budynku. W trakcie dojazdu zastępów PSP, dyspozytor Zakładu Energetycznego zdalnie wyłączył prąd w miejscowości. Po dojeździe na miejsce zdarzenia sił z JRG Zamość podano kolejny prąd wody przy wykorzystaniu drabiny mechanicznej. Z uwagi znacznie nadpaloną drewnianą konstrukcję obiektu, nie wprowadzano do środka ratowników. Ratownicy w sprzęcie ochrony dróg oddechowych prowadzili działania tylko w części murowanej. Od jednego z pracowników restauracji uzyskano informację, że w sali restauracyjnej znajdowała się 11 kg butla z gazem propan-butan. Z uwagi na dużą intensywność rozwoju pożaru drewnianego obiektu podano kolejne prądy wody w natarciu oraz obronie.
Zaopatrzenie wodne realizowano w oparciu o pobliski hydrant oraz dowożenie wody z innych miejscowości (uruchomiono łącznie 3 punkty poboru wody). Łącznie w trakcie działań zużyto ok. 350 m 3 wody. Mając na względzie niekorzystne warunki atmosferyczne (padający śnieg, ujemna temperatura) Burmistrz Szczebrzeszyna na bazie strażnicy OSP Wielącza zorganizował doraźne miejsce odpoczynku dla ratowników oraz gorące napoje. Dalsze działania gaśnicze polegały na prowadzeniu dogaszania. Na miejsce pożaru przyjechał także st. bryg. Jacek Sobczyński komendantmiejski PSP w Zamościu.

W działaniach trwających ponad 9 godzin (łącznie z podmianami) wzięło udział 22 zastępów PSP i OSP łącznie zaangażowanych było ponad 70 ratowników. Wstępne straty oszacowano na ponad 3 mln złotych. Przyczyny i okoliczności tego pożaru ustala Policja.

oficer prasowy Komendy Miejskiej PSP bryg. Andrzej Szozda
Foto. mł. bryg. Przemysła Ilczuk

Advertisements
aktualności Zamość akcje charytatywne Zamość architektura Zamość atrakcje turystyczne Zamość baseny Zamość biegi uliczne Zamość biblioteki Zamość biznes Zamość dziedzictwo kulturowe Zamość eventy Zamość festiwale Zamość fitness Zamość galeria sztuki Zamość historia Zamość hotele Zamość imprezy kulturalne Zamość inicjatywy społeczne Zamość informacje Zamość inwestycje Zamość kino w Zamościu kluby muzyczne Zamość kluby sportowe Zamość koncerty muzyczne Zamość koncerty Zamość konferencje biznesowe Zamość kursy i szkolenia Zamość kawiarnie Zamość kulturalne Zamość lokalne firmy Zamość lokalne wiadomości Zamość maratony Zamość muzea Zamość muzeum Zamość noclegi Zamość oferty pracy Zamość organizacje pozarządowe Zamość parki Zamość pomoc społeczna Zamość portal informacyjny Zamość przedsiębiorstwa Zamość praca Zamość przewodnik po Zamościu projekcje filmowe Zamość rekonstrukcje historyczne Zamość restauracje Zamość rynek pracy Zamość siłownie Zamość spacery po Zamościu spektakle teatralne Zamość spotkania autorskie Zamość spotkania mieszkańców Zamość szkoły Zamość szlaki turystyczne Zamość targi biznesowe Zamość teatr w Zamościu turnieje sportowe Zamość uniwersytety Zamość wydarzenia edukacyjne Zamość wydarzenia historyczne Zamość wydarzenia kulturalne Zamość wydarzenia społeczne Zamość wydarzenia w Zamościu wiadomości z Zamościa wolontariat Zamość wykłady Zamość warsztaty artystyczne Zamość warsztaty Zamość wyścigi rowerowe Zamość wystawy artystyczne Zamość wystawy Zamość zabytki Zamościa zabytki Zamość zawody sportowe Zamość zamojska społeczność życie w Zamościu zwiedzanie Zamość Akademia Zamość radio zamość imprezy zamość

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *