Festiwal Produktu Lokalnego – 29 Jarmark Hetmański

29 Jarmarkowi Hetmańskiemu towarzyszy jak co roku Festiwal Produktu Lokalnego odbywający się w pierwszym dniu Jarmarku. W czasie Festiwalu odbył się konkurs na potrawę  regionalną,.

Protokół

z posiedzenia Jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

W dniu 03 czerwca 2023 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2023”, organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury.

Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Joanna Liberadzka-Duras – Wiceprezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”;
Dominika Witkowska – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Zamojska”
Wojciech Sternik – restaurator, hotelarz właściciel hotelu Arte i restauracji Arte del Gusto

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła ich łącznie 18 (wyrobów gastronomicznych, ciast/deserów i nalewek/napojów).

Po głosowaniu komisja zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby regionalne”
3. miejsce: miód fasolowy – gospodarstwo pasieczne „Dary Pszczół” w Dyniskach
2. miejsce: piróg biłgorajsk – KGW w Chomęciskach Dużych
1. miejsce: Chaczapuri ze szpinakiem, pokrzywą i kolendrą – Restauracja Muzealna Ormiańskie Piwnice
W kategorii „Wypieki”
3. miejsce: bułeczki drożdżowe z kruszonką – KGW Chomęciska Duże
2. miejsce: ciasto marchewkowe – Zagroda „Roztocze” w Obszy
1. miejsce: ciasto hucułka – Bistro Figa z Makiem
W kategorii „Nalewki”
3. miejsce: nalewka z Mirabelki – Andrzej Kudlicki
2. miejsce: nalewka z czeremchy – Andrzej Kudlicki
1. miejsce: nalewka z lawendy – KGW w Chomęciskach Dużych

Wyróżniono: Zupę pokrzywową – Restauracji Muzealnej Ormiańskie Piwnice Żeberka duszone w glazurze miodowo-musztardowej – Restauracji Padwa Nalewkę rosolis różany – Andrzej Kudlicki

Advertisements
aktualności Zamość akcje charytatywne Zamość architektura Zamość atrakcje turystyczne Zamość baseny Zamość biegi uliczne Zamość biblioteki Zamość biznes Zamość dziedzictwo kulturowe Zamość eventy Zamość festiwale Zamość fitness Zamość galeria sztuki Zamość historia Zamość hotele Zamość imprezy kulturalne Zamość inicjatywy społeczne Zamość informacje Zamość inwestycje Zamość kino w Zamościu kluby muzyczne Zamość kluby sportowe Zamość koncerty muzyczne Zamość koncerty Zamość konferencje biznesowe Zamość kursy i szkolenia Zamość kawiarnie Zamość kulturalne Zamość lokalne firmy Zamość lokalne wiadomości Zamość maratony Zamość muzea Zamość muzeum Zamość noclegi Zamość oferty pracy Zamość organizacje pozarządowe Zamość parki Zamość pomoc społeczna Zamość portal informacyjny Zamość przedsiębiorstwa Zamość praca Zamość przewodnik po Zamościu projekcje filmowe Zamość rekonstrukcje historyczne Zamość restauracje Zamość rynek pracy Zamość siłownie Zamość spacery po Zamościu spektakle teatralne Zamość spotkania autorskie Zamość spotkania mieszkańców Zamość szkoły Zamość szlaki turystyczne Zamość targi biznesowe Zamość teatr w Zamościu turnieje sportowe Zamość uniwersytety Zamość wydarzenia edukacyjne Zamość wydarzenia historyczne Zamość wydarzenia kulturalne Zamość wydarzenia społeczne Zamość wydarzenia w Zamościu wiadomości z Zamościa wolontariat Zamość wykłady Zamość warsztaty artystyczne Zamość warsztaty Zamość wyścigi rowerowe Zamość wystawy artystyczne Zamość wystawy Zamość zabytki Zamościa zabytki Zamość zawody sportowe Zamość zamojska społeczność życie w Zamościu zwiedzanie Zamość Akademia Zamość radio zamość imprezy zamość

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *