Babcine bułki najlepszym wypiekiem konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2018”

Jarmark Hetmański to nie tylko program artystyczny i stoiska wystawców, ale także cyklicznie organizowany konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza” organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.

Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 23 wyroby, a posiedzenie komisji odbyło się w sobotę, 2 czerwca.

Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2018” pracowała w składzie:

Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Restauracji ESENCJA w Hotelu Artis**** w Zamościu, Wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego

Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

Mateusz Ferens – Dyrektor  Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu.

Komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym.

W wyniku głosowania przyznano następujące nagrody:

W kategorii „Wyroby gastronomiczne”:

  1. miejsce: Placki na sodzie – ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu
  2. miejsce: Rarytas z kaczki w sosie z wiśni i czerwonego wina kopytkami i buraczkami – Zofia Kaproń, Zagroda Roztocze
  3. miejsce: Warnianka roztoczańska – Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński

 

W kategorii „Wypieki” :

  1. miejsce: Babcine bułki – Małgorzata Kurzyńska, KGW Polany
  2. miejsce: Obarzanki z dzieciństwa – Małgorzata Chwaleba, KGW Polany
  3. miejsce: Łamaniec hetmański – ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu

 

W kategorii „Nalewki”:

  1. miejsce: „Zamojska biało-czerwona” – Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński.
  2. miejsce: Nalewka z wiśni i czarnej porzeczki – KGW Polany
  3. miejsce: Nalewka z Roztoczańskiej maliny i derenia – Nadia Kałuża, KGW Polany

(oprac na postawie protokołu LOT „Zamośc i Roztocze”)

fot. Zamojski Dom Kultury

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *