Festiwal Żywności Wolnej od GMO po raz 5. w Zamościu
W sobotę, 29 sierpnia na Rynku Wielkim odbył się 5 Festiwal Żywności Wolnej od GMO prosto od Rolnika organizowany przez Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów Kukiz’ 15 wraz z posłem Jarosławem Sachajko.
Głównym celem wydarzenia jest krzewienie proekologicznych postaw wśród mieszkańców regionu, oraz uświadamianie ludzi, że są tym, co jedzą. Założeniem przedsięwzięcia jest prezentacja zdrowych sposobów odżywiania, rozsądnego urozmaicania diety, promocji warzyw i owoców.
Oprócz możliwości nabycia świeżych i nieprzetworzonych produktów bezpośrednio od rolnika, swojskich wędlin, ciast bez polepszaczy, zdrowego chleba, potraw wprost od Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu, zjawiskowych produktów rękodzielniczych, miodów, produktów konopnych, była także możliwość uczestniczenia w prelekcjach znawców branży rolniczej i konopnej.
Prelekcję o tym, jak funkcjonuje Kannabidiol w polskim prawie, wygłosił ekspert policyjny, biegły sądowy, dr Andrzej Kwaśnica – znany branży konopnej.
O wpływie syntetycznych pestycydów na zdrowie człowieka opowiedział prof. Leszek Woźniak, Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności z Politechniki Rzeszowskiej. Profesor przedstawi m. in. swój wkład w Europejski Program Redukcji Zużycia Pestycydów.
Grzegorz Sacharuk ze Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO mówił o realnym niebezpieczeństwie, jakie stanowi wprowadzenie do Polski żywności genetycznie modyfikowanej, skupi się zwłaszcza na aspekcie zdrowotnym i ryzyku, jakie niesie spożywanie żywności wyprodukowanej na bazie GMO.
O zbawiennym wpływie kannabidiolu na zdrowie człowieka opowiadała Jolanta Różycka – biolożka, biochemiczka, propagatorka leczniczego stosowania konopi w Polsce, która prowadzi cykl wykładów „Konopie na zdrowie”. Będzie możliwość degustacji np. zupy z konopi. Jolanta Różycka jest konsultantką naukową ds. konopi w Firmie OLIHEMP, jak również współzałożycielką Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi, Liderką „Forum roślin zielarskich i terapii naturalnych”.
Zapraszamy na naszą relację z wydarzenia