W czym piec? Porównanie foremek silikonowych i blaszanych
To nie bez znaczenia, jakie akcesoria i naczynia wybierasz, aby przygotować swoje wypieki. Do pieczenia możesz posłużyć się blaszkami lub foremkami silikonowymi. Każda z nich jest inna, stąd dylemat, co wybrać, wcale nie jest łatwy do rozwiązania. Jednogłośnie trudno zawyrokować, które produkty sprawdzą się lepiej w Twojej kuchni. Ale w podjęciu decyzji na pewno pomocne okaże się zestawienie form blaszanych i silikonowych z uwzględnieniem ich wad oraz zalet.
Formy silikonowe – dlaczego cieszą się popularnością?
Kiedy formy silikonowe nie były znane i nie stanowiły żadnej konkurencji dla tych, wykonanych z blachy. Dzisiaj jest zgoła inaczej i należy jednoznacznie stwierdzić, że zarówno jedna jak i druga opcja ma swoich fanów. Dlaczego miłośnicy pieczenia wybierają formy silikonowe? Z dwóch powodów – są one estetycznie wykonane i dostępne w wielu atrakcyjnych kolorach, a także, co najważniejsze, pozostają łatwe w obsłudze.
Po upieczeniu ciasto, pasztet, czy jakiekolwiek inne danie słodkie lub słone można z łatwością wyciągnąć, bez naruszania jego kształtu i ogólnej estetyki. To zdecydowanie największa zaleta form z elastycznego silikonu. W dodatku, żeby osiągnąć taki efekt nie trzeba smarować wnętrza masłem ani innym tłuszczem, co pozytywnie wpływa na kaloryczność dań.
Blaszki do pieczenia – dlaczego nadal są w modzie?
Klasyczne blaszki do pieczenia nie wychodzą z mody i chyba tak już zostanie. Dlaczego nadal mają wierne grono miłośników? Ponieważ dzięki sztywnym ściankom nawet bardziej płynne ciasta stają się zwarte i łatwiej można zapanować nad ich kształtem. A to jeszcze nie wszystko, bo wypieki z blaszek są równomiernie wypieczone i smaczne – każda warstwa smakuje doskonale.
Blaszki są dostępne w kształtach tradycyjnych, więc można z powodzeniem upiec w nich chleb czy ciasto, ale też przybierają konkretne formy, co pozwala robić np. wyrafinowane babki czy torty.
Jaką formę do pieczenia wybrać?
Jeżeli szukasz form o bardziej nietuzinkowych kształtach, to zdecydowanie znajdziesz je wśród produktów silikonowych. Blaszki występują w wersji kwadratowej, prostokątnej i okrągłej, rzadko jakiejkolwiek innej. Tymczasem silikonowe zachwycają mnogością kształtów oraz rozmiarów. Najciekawsze wypieki w nich przyrządzone przybierają kształty piłek, serc.
Warto dodać, że przewaga form blaszanych tkwi w trwałości. Formy silikonowe można łatwiej uszkodzić czy przypalić, problematyczne bywa też zabarwianie elementów, choć raczej nie zaobserwowano przenikania się zapachów. Jeżeli zastanawiasz się nad tym, czy wybrać formę silikonową czy wykonaną z blachy, to my zachęcamy do kupienia obu. Już po kilku kulinarnych przygodach, w których wykorzystasz każdą z nich przekonasz się, która jest dla Ciebie bardziej odpowiednia i lepiej odpowiada na Twoje potrzeby.