Catering dietetyczny Lublin – czy korzystanie z takich usług jest ekologiczne? Wyjaśniamy!
Catering dietetyczny Lublin – czy korzystanie z takich usług jest ekologiczne? Wyjaśniamy!
Korzystanie z usług cateringowych może być ekologiczne z wielu powodów. Poniżej przedstawiamy kilka argumentów, które podkreślają, dlaczego firmy cateringowe, oczywiście, jeśli podejmują odpowiednie działania i stosują dobre praktyki, przyczyniają się do ochrony środowiska.
Ograniczenie marnowania żywności
Firmy cateringowe starają się zaplanować i przygotować posiłki z wyprzedzeniem, co pomaga zminimalizować marnotrawienie żywności. Dokładne przewidywanie ilości potrzebnych składników oraz gotowanie na zamówienie pozwala uniknąć nadmiaru wytworzonych dań i wyrzucanego jedzenia.
Jeśli w procesie przygotowywania posiłków pozostają jakieś składniki, można też wykorzystać je w innych potrawach, aby uniknąć niepotrzebnego generowanie odpadów żywnościowych. Odpowiedzialne gospodarowanie jedzeniem to przecież nie tylko korzyści dla środowiska, ale także warunek ekonomicznej efektywności firm cateringowych.
Ograniczenie zużycia energii
Gotowanie posiłków na większą skalę w profesjonalnych kuchniach może być bardziej oszczędnym, zrównoważonym wykorzystaniem energii w porównaniu do gotowania indywidualnego w domu jednorodzinnym. Jak to się dzieje? Przede wszystkim w firmach oferujących catering z dostawą przygotowuje się duże ilości posiłków jednocześnie. Pozwala to na zoptymalizowanie procesów gotowania.
Szefowie kuchni dbają o odpowiednią organizację pracy i rozkład obowiązków pozwalający na efektywne wykorzystanie czasu. Poza tym w mieszkaniach i domach prywatnych używamy zazwyczaj dość małych garnków i palników, w kuchniach cateringowych wykorzystuje się natomiast duże naczynia, piece i kuchenki, często też urządzenia firmowe są bardziej wydajne i energooszczędne.
Istotna jest również optymalizacja tras dostaw i planowanie ich do wielu klientów w jednym obszarze, to także pomaga w zminimalizowaniu zużycia paliwa i tym samym w zmniejszaniu emisji CO2.
Minimalizacja odpadów
Profesjonalne cateringi dietetyczne dążą do minimalizacji liczby odpadów poprzez odpowiednie planowanie i przygotowywanie posiłków. Chodzi przede wszystkim o eliminację plastikowych opakowań, wykorzystywanie materiałów biodegradowalnych lub przynajmniej takich nadających się do recyklingu.
W przypadku, gdy z jakichś względów konieczne jest już użycie plastikowych opakowań, klienci korzystający z cateringów na diecie mogą być zachęcani przez firmy do odpowiedniego segregowania śmieci.
Lokalne i często właśnie ekologiczne źródła składników
Dobre cateringi dietetyczne w Lublinie starają się również korzystać z lokalnych i sezonowych składników, które nie wymagają bardzo długich tras transportowych (co także ogranicza emisję dwutlenku węgla) ani sztucznego przechowywania, aby np. dojrzały.
Wybór produktów z lokalnych gospodarstw rolnych wspiera także regionalną gospodarkę, polskie rolnictwo – takim cateringiem dietetycznym dostępnym w Lublinie używającym tylko najwyższej jakości składników od sprawdzonych dostawców jest na przykład Wygodna Dieta, która oferuje catering dietetyczny aż w 16 wersjach.
Bezpieczne przechowywanie
Profesjonalne cateringi zwracają uwagę także na odpowiednie przechowywanie żywności, co pomaga zachować jej najwyższą świeżość i jakość. Dzięki temu unikają sytuacji, w których jedzenie psuje się i trzeba je potem wyrzucić.
Cateringi dietetyczne, które dbają o naturę, pozytywnie wpływając na bilans ekologiczny, mogą być bardzo odpowiedzialnym wyborem!