Nowa Jadłodzielnia w Zamościu – Podziel/poczęstuj!
Dzisiaj 15 stycznia 2021 nastąpiło otwarcie drugiej jadłodzielni w Zamościu, której dokonali prezydent miasta Zamościa Andrzej Wnuk i dyr.Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej ks.Marcin Jakubiak.
Jadłodzielnie to miejsca, w których można dzielić się jedzeniem z innymi. Jeśli zbywa Ci jedzenia zostaw je w najbliższej jadłodzielni, gdzie skorzystają z niego inni.
Zamojskie jadłodzielnie to inicjatywa, której celem jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem w myśl ideii #zerowaste i zachęcanie do dzielenia się jedzeniem z innymi.
Wpadaj tutaj, dziel (się) i rządź!
Jadłodzielnia Podziel/poczęstuj jest dostępna każdego dnia i o każdej porze dla każdego!
Kto za to odpowiada?
Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej
PGK Zamość
Zamość
Lokalizacja PODZIEL/POCZĘSTUJ – to hub komunikacyjny przy ul Peowiaków. Obiekt jest w całości monitorowany.
Regulamin korzystania z jadłodzielni:
Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować!
Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie! W ten sposób zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem – nie marnuj!
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
sery, jogurty, twarogi.
Jakich produktów NIE wolno przynosić do jadłodzielni?
żadnego rodzaju surowego mięsa
produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
potraw zawierających surowe jaja,
produktów już nadpoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
alkoholu.
PAMIĘTAJ, ŻE KORZYSTASZ Z PRODUKTÓW NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. OCEŃ PRODUKT PRZED SPOŻYCIEM ZA POMOCĄ WZROKU, WĘCHU, SMAKU, INFORMACJI NA OPAKOWANIU.
Pozostałe zamojskie jadłodzielnie:
– Spichlerz Brata Alberta w Zamościu ul Dembowskiego 24
ZAPRASZAMY NA NASZE RELACJE