Babcine bułki najlepszym wypiekiem konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2018”
Jarmark Hetmański to nie tylko program artystyczny i stoiska wystawców, ale także cyklicznie organizowany konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza” organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.
Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 23 wyroby, a posiedzenie komisji odbyło się w sobotę, 2 czerwca.
Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2018” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Restauracji ESENCJA w Hotelu Artis**** w Zamościu, Wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego
Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”
Mateusz Ferens – Dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu.
Komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym.
W wyniku głosowania przyznano następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby gastronomiczne”:
- miejsce: Placki na sodzie – ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu
- miejsce: Rarytas z kaczki w sosie z wiśni i czerwonego wina kopytkami i buraczkami – Zofia Kaproń, Zagroda Roztocze
- miejsce: Warnianka roztoczańska – Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński
W kategorii „Wypieki” :
- miejsce: Babcine bułki – Małgorzata Kurzyńska, KGW Polany
- miejsce: Obarzanki z dzieciństwa – Małgorzata Chwaleba, KGW Polany
- miejsce: Łamaniec hetmański – ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu
W kategorii „Nalewki”:
- miejsce: „Zamojska biało-czerwona” – Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński.
- miejsce: Nalewka z wiśni i czarnej porzeczki – KGW Polany
- miejsce: Nalewka z Roztoczańskiej maliny i derenia – Nadia Kałuża, KGW Polany
(oprac na postawie protokołu LOT „Zamośc i Roztocze”)
fot. Zamojski Dom Kultury