16 października – Światowy Dzień Żywności
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez ONZ. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem oraz skutkami marnowania żywności.
To dobra okazja, byśmy zwrócili uwagę na skalę problemu marnowania jedzenia, a także zdecydowali się na zmianę dotychczasowych postaw.
Jak wynika z danych Federacji Banków Żywności, w polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności.
Aż czterech na pięciu Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Aż u dwóch trzecich respondentów w koszu ląduje pieczywo. Na kolejnych miejscach znalazły się wędliny (36%), warzywa (34%) oraz owoce (30%).
Przypominamy, że na terenie Zamościa działają dwie jadłodzielnie, w których można dzielić się jedzeniem z innymi. Jadłodzielnie to inicjatywa, której celem jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem w myśl idei #zerowaste.
Są to:
Jadłodzielnia na hub’ie komunikacyjnym- centrum przesiadkowym przy ul. Peowiaków
Spichlerz Brata Alberta w Zamościu ul Dembowskiego 24.
Treść raportu BŻ: https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2024/