Kurczak ze młyna, chleb z ziołami i miętówka Smakami Zamościa i Roztocza
Dzisiaj (1 czerwca) w ramach 25. Jarmarku Hetmańskiego tradycyjnie już odbył się Festiwal Produktu Lokalnego. W jego ramach corocznie odbywa się konkurs potraw „Smaki Zamościa i Roztocza” organizowany wspólnie przez Miasto Zamość, Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” i Zamojski Dom Kultury.
Celem konkursu są przede wszystkim promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza oraz kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza. Konkurs podnosi także atrakcyjność turystyczną i promuje producentów żywności i regionalnych potraw,
Konkurs przeprowadzono w trzech kategoriach:
a) wyroby gastronomiczne,
b) wypieki (ciasta, chleby i inne),
c) nalewki.
Jury w składzie :
Daniel Żur – przewodniczący jury- Szef Kuchni Restauracji FIGA Z MAKIEM w Zamościu
Wojciech Gardyga – Wiceprezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”
Joanna Liberadzka – Duras – Dyrektor Zamojskiego Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej
oceniło 12 potraw i dokonało następującego wyboru:
– w kategorii „Wyroby gastronomiczne”
3. miejsce – Perliczka z kulkami ziemniaczanymi i surówka z selera – KGW Szarowolanki
2. miejsce -Gulasz z dzika w kiszonej kapuście – KGW Szarowolanki
1. miejsce – Kurczak ze młyna – KGW Szopinek Klub Aktywnych Szopinieckich Kobiet
– w kategorii „Wypieki”
3. miejsce -Torcik dla każdego coś innego – KGW Szarowolanki
2. miejsce – Rogaliki babci z nadzieniem budyniowym – KGW Szarowolanki
1. miejsce – Chleb z ziołami – KGW Szarowolanki
-w kategorii „Nalewki’
2. miejsce – Nalewka z orzecha włoskiego – KGW Szarowolanki
1. miejsce – Miętówka – KGW Szarovolanki.
Jury dokonując wyboru zauważyło niezwykle wysoki poziom kulinarny.
Zwycięzcy konkursu otrzymali certyfikaty „Smaki Zamościa i Roztocza” – Lokalna Organizacja Turystyczna „Zamość i Roztocze” oraz nagrody. Dodatkową nagrodą jest także możliwość umieszczenia w karcie menu dopisku: Certyfikat w Konkursie „Smaki Zamościa i Roztocza – 2019”.