II Festiwal Polskiej Żywności Wolnej od GMO Zamość 2017
30 kwietnia 2017 na Rynku Wielkim w Zamościu odbywał się II Festiwal Polskiej Żywności Wolnej od GMO Zamość 2017 – Bezpośrednio od Rolnika. Zamość 2017
Ideą wydarzenia było promowanie rodzimych produktów prosto od rolnika oraz lokalnych producentów zdrowej, nieprzetworzonej żywności. I Festiwal odbył się 9 października ubiegłego roku i cieszył się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i konsumentów.
Podczas Festiwalu swoje produkty prezentowało ponad 40 wystawców, głównie z terenu byłego województwa zamojskiego. W sprzedaży dostępne były ekologiczne sery, roztoczańskie miody, tradycyjnie pieczony chleb, soki z ekologicznych owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno i wiele innych zdrowych produktów. Smaki z dzieciństwa przypominały smaczne wędliny z gęsiny, wieprzowiny i wołowiny przygotowane w wędzarni, Podczas Festiwalu swoje domowe wypieki i przetwory prezentowały lokalne Stowarzyszenia i Koła Gospodyń Wiejskich. W ofercie była również szeroka gama produktów na bazie konopi włóknistych.
Wśród wystawców nie zabrakło twórców rękodzieła, którzy prezentowali przepiękne obrazy, wyroby z wikliny, kompozycje kwiatowe z bibuły ręcznie robione zabawki i wiele innych. Uczestnicy Festiwalu mieli również okazję zapoznać się z ofertą energooszczędnych budynków z naturalnych materiałów.
W trakcie Festiwalu uczestnicy mogli wziąć udział w trzech panelach dyskusyjnych poświęconych sprzedaży bezpośredniej, genetycznie modyfikowanej żywności, a także konopiom siewnym– ich uprawie oraz zastosowaniu w rolnictwie, przemyśle i farmacji.
Do udziału w dyskusji zaprosiliśmy znakomitych ekspertów, a wśród nich m.in.:
prof. dr. hab. inż. Leszek Woźniak – kierownik Katedry przedsiębiorczości, zarządzania i ekoinnowacyjności Politechniki Rzeszowskiej;
Zbigniew Chajęcki – przedstawiciel Kooperatywy DOBRZE, ekspert probiotechnologii;
Barbara Wojtkowska– Absolwentka architektury wnętrz ASP w Krakowie i projektowania architektonicznego G.R.Rietveld Academy w Amsterdamie, członek holenderskiego Stowarzyszenia Integralnej Biologicznej Architektury VIBA,
Piotr Puchalski– członek Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych, samorząd gospodarczy na rzecz biologizacji i zrównoważonego rozwoju,
dr Jarosław Sachajko – Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na scenie wystąpiły lokalne zespoły muzyczne: zespól Lawenda, Złoty Tabor, Uroczysko, Kapela Siennica, zespół LTM, Rdza, a także grupa folklorystyczna „OSA” z pokazem tańca.
II Festiwal Polskiej Żywności Wolnej od GMO Zamość 2017 prowadził Mariusz Matera.