III edycja Festiwalu Polskiej Żywności – ZAPROSZENIE, PROGRAM

Dzisiaj o godz.11.00 odbyła się konferencja prasowa ,na której poseł Jarosław Sachajko – Kukiz 15 zaprasza w imieniu Stowarzyszenia Rolników i Konsumentów – Kukiz’15 wszystkich na III Festiwal Polskiej Żywności wolnej od GMO. Bezpośrednio od Rolnika, który odbędzie się 4 maja na Rynku Wielkim w Zamościu.

Głównym celem Festiwalu jest promocja zdrowej, nieprzetworzonej żywności wyprodukowanej przez lokalnych producentów. Festiwal ma charakter społeczno-kulturalny, a jego istotnym założeniem jest promocja zdrowego stylu życia, krzewienie właściwych postaw oraz nawyków żywieniowych wśród społeczności regionu.

III edycja Festiwalu Polskiej Żywności – ZAPROSZENIE

Konferencja prasowa zaproszenie na trzecią edycję festiwalu zdrowej żywności w Zamościu.

Opublikowany przez Życie Zamościa 17 kwietnia 2018

 

PROGRAM

10.00 Rozpoczęcie festiwalu
PANELE DYSKUSYJNE
11.00 Rola gospodarstw rodzinnych w polskim rolnictwie
12.30 Konopie- niedocenione możliwości
14.00 Pomóżmy pszczołom- pszczoły pomogą nam
15.30 Uprawa i żywność genetycznie modyfikowana
WYSTĘPY ZESPOŁÓW
10.30 Vocantes
13.30 Złoty Tabor
15.00 Kapela Siennica
16.30 Koncert MUS
18.00 Koncert Rdza

12.00 ,,PSZCZELI KONKURS ‘ DLA DZIECI  Z NAGRODAMI
Uczestnicy dyskusji :
1.  Iwona Zając -Siedlisko Boguszka. Niewielkie siedlisko położone w centrum Roztocza Środkowego. Od 11 lat Pani Iwona stara się prowadzić ogród naturalny bez użycia chemii. W roku 2017 podjęła kroki mające na celu przejście na wyższy poziom czyli permakulturę. Bardzo ważna jest tu idea samowystarczalności i suwerenności żywnościowej. Pani Iwona chce pokazać, że mikro gospodarstwa mają szansę istnienia  i mogą dobrze prosperować. Siedlisko dysponuje niewielkim sadem, który  właściciele chcą przekształcić na food forest oraz dużą szklarnią, w której uprawiane są warzywa. Oprócz tego jest sporo ziół. Wciąż jest dużo celów do zrealizowania i mnóstwo pracy. Pani Iwona ukończyła kurs zielarz-fitoterapeuta organizowany przez  PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie. Zbiera zioła ze stanu dzikiego i przetwarza je na własne potrzeby. Propaguje dzikie rośliny jadalne i zioła.  W wolnym czasie zajmuje się również garncarstwem i rękodziełem artystycznym.
2. Bożena Stępień- zastępca dyrektora Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, nauczyciel w Technikum Pszczelarskim.
3. Dr Marek Chmielewski- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, współpracuje z MRiRW w komisji ds. pszczół, przedstawiciel Polski w COPA COGECA w Brukseli do spraw pszczelarstwa.
4. Katarzyna Dytrych- przyrodniczka i ekspert programu "Z Kujawskim pomagamy pszczołom” .
5. Piotr Puchalski BIOFOOD Roztocze – prezes grupy producenckiej BIO-FOOD ROZTOCZE SP. Z O.O. Członek POLSKIEJ IZBY TECHNOLOGII I WYROBÓW NATURALNYCH, samorząd gospodarczy na rzecz biologizacji i zrównoważonego rozwoju.
6. Prof. dr hab. Ewa Solarska- Pracownia Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego,
7. Monika Podsiadła- animator permakultury i dyplomowany pedagog. Zamiłowana ogrodniczka dysponująca szeroką wiedzą z zakresu permakulturowych upraw i sadownictwa. Od ponad 15 lat prowadzi swój ogród permakultury, pomagała zakładać wiele takich ogrodów na terenie kraju. Prowadzi warsztaty permakultury, kursy edukacyjne w szkołach różnych
stopni na temat ekologii, biologicznych upraw roślin i kompostowania.
8. Beata Wojtkowska – Absolwentka architektury wnętrz ASP w Krakowie i projektowania architektonicznego G.R.Rietveld Academy w Amsterdamie, członek holenderskiego Stowarzyszenia Integralnej Biologicznej Architektury VIBA. Od kilku lat prowadzi w Krakowie Fundację Królewski Szlak zajmującą się promocją innowacyjnych metod budowlanych oraz wdrażaniem zasad zrównoważonego rozwoju w budownictwie. Specjalizuje się w projektowaniu autonomicznych i energooszczędnych budynków z naturalnych materiałów, uwzględniających zasady Geometrii Fraktalnej i feng shui .
9. Mgr inż. Przemysław Brzyski – pracownik Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej. Prowadzi zajęcia z Ekologicznych Materiałów Budowlanych, Budownictwa Ogólnego i Energooszczędnego. Zajmuję się pracami badawczymi nad wykorzystaniem konopi w budownictwie.
10. Jacek Kościółek –  członek Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO; przedstawiciel Sądeckiej Kooperatywy Spożywczej,
11. Zbigniew Chajęcki -Licencjonowany Doradca ProBiotechnologii. Założyciel Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych. Rolnik z okolic Warki, który od 2010 roku stosuje pożyteczne mikroorganizmy w swoich sadach. Na 12 ha uprawia jabłonie, grusze, czereśnie, śliwy i brzoskwinie. Członek Kooperatywy Spożywczej „Dobrze”.
12. Marlena Sadowska – Warszawska Kooperatywa Spożywcza. Gospodarstwo Pni Marleny przechodzi właśnie weryfikację pod kątem spełniania wymogów jako gospodarstwo ekologiczne (obecnie jest zarejestrowane jako „wolny wybieg”). Kury są karmione ekologiczną pszenicą i warzywami, np. kapustą czy jarmużem, a także tym, co same sobie znajdą w ziemi. Obecnie w gospodarstwie jest około 150 zielononóżek i 250 zwykłych niosek.
13. Jadwiga Łopata – uhonorowana, jako pierwsza osoba z Polski, Nagrodą Goldmanów, czyli tzw. ekologicznym Noblem.  Założycielka Europejskiego Centrum Ekologicznego Rolnictwa i Turystyki w Polsce oraz Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC), której siedziba EKOCENTRUM znajduje się w Stryszowie koło Wadowic. Miejsce jest nastawione na samowystarczalność żywnościową i energetyczną. Bazuje na trzech mocnych filarach: bioróżnorodność, samowystarczalność i łączenie tradycji z nowoczesnością. EKOCENTRUM ICPPC zostało
uhonorowane nagrodą Energy Globe National Award  jako jeden z najlepszych projektów ekologicznych na świecie oraz wyróżnienie w kategorii eko-projekt w konkursie „Eko-Liderzy 20 lecia”. Jadwiga Łopata doprowadziła również do powstania sieci polskich gospodarstw ekologicznych, które oferują spędzenie wolnego czasu na swoim terenie oraz poszerzanie wiedzy na temat korzyści z eko-rolnictwa.
14. Dr inż. Roman Andrzej Śniady- Niezależny ekspert w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Naukowiec, wykładowca, szkoleniowiec, doradca, biegły, pierwszy dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, założyciel wielu stowarzyszeń pozarządowych i fundacji, były członek Regionalnej Rady Ochrony Przyrody. Członek koalicji ,,POLSKA WOLNA OD GMO’
15. Justyna Pargiela – Ziołoznawca i towaroznawca ziół, kosmetyków i żywności funkcjonalnej. Słuchaczka kursu Zielarz – Fitoterapeuta w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach, córka leśnika wychowana w lesie, wegetarianka od 18 roku życia. Propagatorka jedzenia dzikich roślin jadalnych, fascynatka octowania i kiszenia stokrotek. Prowadzi profil DziczeJemy. Justyna: ,,Z założenia DziczeJemy to przeciwieństwo ruchów "cywilizujących" nasze społeczeństwo, które w rezultacie nas odczłowieczają, odciągają od natury, korzeni, przeszłości i historii. I od ZDROWIA. Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku. Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły. Rośliny rosnące w dziczy łąk i lasów mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tę siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać’

Advertisements
aktualności Zamość akcje charytatywne Zamość architektura Zamość atrakcje turystyczne Zamość baseny Zamość biegi uliczne Zamość biblioteki Zamość biznes Zamość dziedzictwo kulturowe Zamość eventy Zamość festiwale Zamość fitness Zamość galeria sztuki Zamość historia Zamość hotele Zamość imprezy kulturalne Zamość inicjatywy społeczne Zamość informacje Zamość inwestycje Zamość kino w Zamościu kluby muzyczne Zamość kluby sportowe Zamość koncerty muzyczne Zamość koncerty Zamość konferencje biznesowe Zamość kursy i szkolenia Zamość kawiarnie Zamość kulturalne Zamość lokalne firmy Zamość lokalne wiadomości Zamość maratony Zamość muzea Zamość muzeum Zamość noclegi Zamość oferty pracy Zamość organizacje pozarządowe Zamość parki Zamość pomoc społeczna Zamość portal informacyjny Zamość przedsiębiorstwa Zamość praca Zamość przewodnik po Zamościu projekcje filmowe Zamość rekonstrukcje historyczne Zamość restauracje Zamość rynek pracy Zamość siłownie Zamość spacery po Zamościu spektakle teatralne Zamość spotkania autorskie Zamość spotkania mieszkańców Zamość szkoły Zamość szlaki turystyczne Zamość targi biznesowe Zamość teatr w Zamościu turnieje sportowe Zamość uniwersytety Zamość wydarzenia edukacyjne Zamość wydarzenia historyczne Zamość wydarzenia kulturalne Zamość wydarzenia społeczne Zamość wydarzenia w Zamościu wiadomości z Zamościa wolontariat Zamość wykłady Zamość warsztaty artystyczne Zamość warsztaty Zamość wyścigi rowerowe Zamość wystawy artystyczne Zamość wystawy Zamość zabytki Zamościa zabytki Zamość zawody sportowe Zamość zamojska społeczność życie w Zamościu zwiedzanie Zamość Akademia Zamość radio zamość imprezy zamość

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *