Festiwal Produktu Lokalnego – wyniki konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2021”
Największa impreza promocyjno-handlowa przypominająca mieszkańcom Zamościa i turystom o rocznicy nadania miastu Zamość praw miejskich w tym roku przypada na 5 i 6 czerwca.
Jarmarkowi co roku towarzyszy Festiwal Produktu Lokalnego odbywający się w pierwszym dniu Jarmarku. W czasie Festiwalu odbywa się konkurs na potrawę regionalną.
Celem konkursu są przede wszystkim promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza oraz kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza. Konkurs podnosi także atrakcyjność turystyczną i promuje producentów żywności i regionalnych potraw.
W dniu 05 czerwca 2021 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2021”, organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury.
Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2021” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze"
Andrzej Wnuk – Prezydent miasta Zamość
Marek Gajewski – Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość
Magdalena Kubina – restaurator, właściciel restauracji „Muzealna – Ormiańskie piwnice”
Dominika Lipska – przewodnik, Prezes stowarzyszenia „Turystyka z pasją”
Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła ich łącznie 17 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek), decydując jednocześnie o przeniesienie dwóch wyrobów do innych kategorii. Dotyczyło to „Piroga biłgorajskiego w wersji fit”, który z „wypieków” został przeniesiony do kategorii „wyroby gastronomiczne”, oraz „Tartego placka”, który z „wyrobów gastronomicznych” został przeniesiony do „wypieków”.
Po głosowaniu komisja zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby gastronomiczne”
3. miejsce: Smarowidło szopinieckie – KGW w Szopinku
2. miejsce: Zamojskie wiosenne pesto – KGW w Szopinku
1. miejsce: Piróg biłgorajski w wersji fit – Fit My Day – catering dietetyczny
W kategorii „Wypieki”
3. miejsce: Chlebek – samo zdrowie – KGW w Szopinku
2. miejsce: Stefanka – KGW w Chomęciskach Dużych
1. miejsce: Miodownik – Restauracja „Cud Miód” w Tomaszowie Lubelskim
W kategorii „Nalewki”
3. miejsce: Nalewka z malin – KGW w Szarowoli
2. miejsce: Nalewka czarno-biała – KGW w Szopinku
1. miejsce: Nalewka z czerwonych porzeczek z miętą – KGW w Chomęciskach Dużych.