KGW w Szopinku górą ! – w konkursie „Smaki Zamościa i Roztocza 2022”

4 czerwca 2022. w Zamościu na Rynku Wielkim, rozpoczął się XXVIII JARMARK HETMAŃSKI FESTIWAL PRODUKTU LOKALNEGO „SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA”

Jarmarkowi towarzyszy Konkurs potraw “Smaki Zamościa i Roztocza” odbywający się w pierwszym dniu Jarmarku.

 W dniu 04 czerwca 2022 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2022”, organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury.

Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2021” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Damian Miechowicz – Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze"
Wojciech Gardyga – Wiceprezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze"
Paula Kniaź – Podinspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość
Magdalena Kubina – restaurator, właściciel restauracji „Muzealna – Ormiańskie piwnice”

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym.
Oceniła ich łącznie 40 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek). Po głosowaniu komisja zdecydowała się przyznać następujące nagrody:

W kategorii „Wyroby gastronomiczne”
3. miejsce: Smarowidło szopinieckie – KGW w Szopinku
2. miejsce: Zamojskie wiosenne pesto – KGW w Szopinku
1. miejsce: Piróg biłgorajski w wersji fit – Fit My Day – catering dietetyczny

W kategorii „Wypieki”
3. miejsce: Chlebek – samo zdrowie – KGW w Szopinku
2. miejsce: Stefanka – KGW w Chomęciskach Dużych
1. miejsce: Miodownik – Restauracja „Cud Miód” w Tomaszowie Lubelskim

W kategorii „Nalewki”
3. miejsce: Nalewka z malin – KGW w Szarowoli
2. miejsce: Nalewka czarno-biała – KGW w Szopinku
1. miejsce: Nalewka z czerwonych porzeczek z miętą – KGW w Chomęciskach Dużych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.