Uwaga na barszcz Sosnowskiego!

barszczBarszcz  Sosnowskiego jest rośliną rosnącą do wysokości  2 – 3 mi silnie zachwaszczającą tereny nieużytkowane  rolniczo, m.in. pobocza dróg i szlaków turystycznych, łąki, rowy, kanały i  brzegi  rzek.

Występująca we włoskach pokrywających liście i łodygi kumaryna może powodować poparzenia. Szczególne działanie parzące nasila się podczas słonecznej pogody i wysokiej temperatury oraz  dużej  wilgotności  powietrza.

Bezpośrednie  zetknięcie się z roślinami  barszczu grozi  poparzeniem ludzi i zwierząt, które  powoduje zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy i trudno gojących się ran oraz zapalenie spojówek ,  co  szczególnie  jest  niebezpieczne dla alergików i  dzieci.

Barszcz  Sosnowskiego  można  zwalczać  metodą :
mechaniczną – polegającą na wykaszaniu  roślin nawet  do  4 razy w sezonie,
chemiczną – przy  użyciu środków do  zwalczania zbędnej roślinności zawierających glifosat (m.in.:  Dominator, Glyfos, Kosmik, Marker, Rofosat, Roundup) na nowo odrastające rośliny. Zabieg opryskiwania należy wykonać cieczą użytkową o  stężeniu  2–3 % (0,2-0,3 l środka na  10  litrów  wody).

Zastosowanie podanych metod spowoduje osłabienie roślin i zniszczenie po kilku latach.

Osoby  biorące  udział w  zwalczaniu  roślin barszczu Sosnowskiego muszą zachować szczególną ostrożność  i być wyposażone  w odpowiednie  ubrania  ochronne.

Szczegółowe informacje na stronie: www. piorin.gov.pl (pliki do pobrania – ulotki).

Info.: WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT OCHRONY ROŚLIN I NASIENNICTWA W LUBLINIE Oddział  w Zamościu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *