III miejsce w półfinale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla KGW Ruszów

KGW Ruszów zdobyło III miejsce w półfinale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa Regionów w Nałęczowie. Podbiło kubki smakowe jury daniem, którym nie powstydziłaby się ekskluzywna restauracja. To comber z sarny na poduszce z kulaszy w towarzystwie sosów tricolore: brązowego z prawdziwków, czerwonego z żurawiny i zielonego z hałajdy.

Konkurs odbył się w sobotę, 22 czerwca w Nałęczowie. Nasze uzdolnione panie z Ruszowa gotowały danie na żywo. Do półfinału konkursu dostały się jako jedyne z powiatu zamojskiego.

Półfinały konkursu odbywają się w ośmiu regionach Polski. Z każdego wyłaniany jest jeden półfinalista, który powalczy o zwycięstwo. KGW Ruszów brało udział w lubelskim.

Przygoda z Bitwą Regionów zaczęła się w marcu. Najpierw trzeba było zgłosić się do konkursu podając przepis i nazwę potrawy. Komisja spośród nadesłanych zgłoszeń wybrała jej zdaniem najbardziej obiecujące potrawy. Te wyselekcjonowane trafiły do półfinału. Lubelski, w którym wystartowały nasze Panie, odbył się właśnie w Nałęczowie.

Potrawa przygotowana wyłącznie ze składników pochodzących z lasów i łąk z gminy Łabunie oraz z Roztocza Autor przepisu: KGW Ruszów i Dominika Saran.
Autor nazwy przepisu: D. Saran

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *